` Funlife
Hiba!
Ez lesz az alert
Hiba!
Ez lesz az alert

Életmód - felelősség

Megjelent: 2018.04.24. - Frissült: 2018.04.25. Vissza

 

A nagy reggeli rohanás után végre leadtam a srácokat iskolába, óvodába. Aztán a szokásos bevásárlásomra mentem. Nem nagy dolgok, tej, kenyér, felvágott, sajt és egy kis banán, uborka, répa.

A pénztárnál állva, ahogy elbambulok, megnézem, mások miket tesznek a szalagra. Ez mindig egy jó alkalom az önrevízióra. A hölgy előttem halat vesz, sok zöldséget, tökmagolajat, csupa rostban és vitaminban, ásványi anyagban gazdag élelmiszert. Jönnek a „melósok” is, ők beszaladnak a reggeliért, 5-6 zsömle, párizsi és a két literes Cola petpalackban. Persze, a fizikai munkához kell az energia, megtalálom hamar az ideológiát.

Azt mondják, az vagy, amit megeszel. Ebben az ítéletben persze nincs ott az anyagi kérdés, hiszen az értékes élelmiszerek árát bizony meg kell fizetni. De mint mindenben, talán itt is az arany középút van érvényben. Magam sem tiltom a fiaimat a chipstől , a cukros üdítőktől és néha elmegyünk a Mekibe is. Elmondom viszont nekik, hogy melyik élelmiszer mit tartalmaz, miért kell a cukorral és a zsírral óvatosan bánni és hogy a mérték az érték. De ami ennél fontosabb, magam sem vásárolok ilyen termékeket. Szívesen készítek otthon süteményeket vagy tiramisut, hiszen pontosan tudom, milyen összetevőket tartalmaz és a cukor mennyiségét is magam szabályozhatom. Az étkezések végén lehet „zsiványkodni”, egy kis édesség belefér. A napi két fogmosás viszont szülői felügyelettel zajlik. Ebben is következetes és hajthatatlan vagyok.

Életünket sokféleképpen élhetjük. A döntés a miénk.

Fontos a hitelesség, így nem prédikálhatok görög salátáról, ha nutellás palacsintával tömöm meg magam ebédidőben. A gyerekeim léte sokat segített abban, hogy magamra is jobban, fókuszáltabban figyeljek, hiszen én szavak nélkül, a tetteim által példaképként funkcionálok életükben.

Látják, mit teszek a bevásárlókosárba, tudják, hogy nem veszek Haribo-t, akár milyen nagy elánnal break-elnek az üzlet járólapján és látják, hogy ha csak 20 percem van is mozogni megyek. Futok, úszom, tornázom és télen-nyáron túrázom. Hetente egy alkalommal gyerektornára megyünk, ahol együtt végezzük a játékos feladatokat.

Lehet fontos az x-box, a menő nike cucc, a cinemaplex nagy pop-cornnal, de én a sportos, egészséges élet mellett teszem le a voksomat. Szeretném, ha a fiaim egészségüket kincsként őriznék és ehhez a táplálkozás minősége, a sport megléte elengedhetetlen.

Kívánom mindenkinek, gyermekes családoknak és leendő szülőnek, hogy adjon erőt a felelősség a példamutatáshoz, az egészségmegőrzés legyen központi kérdés.

Legyetek és maradjatok sportosak, egészségesek és tudatosítsátok gyermeketekben az egészség felbecsülhetetlen értékét!

Kezdjétek kicsiben, de kezdjétek ma!

-alf-

 
Vissza Ez a cikk nem kommentelhető

2e3b24121bd48e0a192254576ef60d4dd01e0ce0

Írj nekünk!

Impresszum:

Oldalunk helyes működéséhez cookie-kat (apró információkat) tárolunk gépeden. Adatvédelmi irányelveinkről és cookie policynkról itt olvashatsz. Értem