` Funlife
Hiba!
Ez lesz az alert
Hiba!
Ez lesz az alert

Tabula rasa

Megjelent: 2018.05.20. - Frissült: 2018.05.27. Vissza

Nem vagyok genetikus, fogalmam sincs, a kromoszómák mikor és milyen konstellációban találkoznak, mi határozza meg végül - a születendő - gyermekek attitűdjét, személyiségét, későbbi boldogságát, emberi kapcsolatainak minőségét.

Azt tapasztalom, hogy a született gyermek lelke és szelleme egy vaskos könyv tele fehér lappal, mely oldalakat a szülők, a közeli hozzátartozók és a közvetlen környezet ír meg a saját képére, a saját történetével, a maga filozófiával.

A lapokra kerülhet az élet szeretete, az apró örömök meg-és átélése, a nevetés, a rugalmasság, a pozitivizmus, de írhatnak tele oldalakat, fejezeteket a folyton panaszkodók, a megoldást mindig másoktól várók, olyanok, akiknek semmi nem vagy nem elég jó és akik pusztán kritikával élnek.

A gyerekek aztán ezeket a köteteket viszik magukkal a felnőtt életre, benne minden általunk, felnőttek által megírt oldallal, fejezettel. Ezek az impulzusok, ezek a minták kísérik őket a mindennapi örömök és bánatok, sikerek vagy kudarcok megélése során, ez alapján reagálják le életük eseményeit.

Ha a hegyekben túrázom, gyakran találkozom kisgyerekes családokkal. Látom, hogy a sportos szülők porontyainak mennyire természetes a több órás séta a fenyvesben, a kütyümentes hétvége. Látom máskor a sportfoglalkozásokon, hogy az akár egészen kicsi gyerekek milyen lelkesedéssel vesznek részt a közös tornán, ahol szüleikkel futnak, tornáznak együtt.

Megfigyeltem, hogy a küzdőszellemmel és a nyerni akarással felvértezett anyukák, apukák gyermekei igazi kis harcosok, bennük a versengés minden belső tüzével, a győztesek attitűdjével.

Sajnos, olykor megtapasztalom a másik végletet is. Otthonülő család, kényszerevés, túlsúly, minimális mozgás, „Menj fiam, sportolj valamit!” filozófia, ami ugyanúgy természetes a kiskorú számára, mint az aktív családban a hétvégi hegyi túra. Csakhogy a gyerekek nem tudják, nem értik, mi történik velük és döntésük sincs.

Mindannyiunknak szükségünk van a példaképekre, a vezér egyéniségekre, a motivátorokra. Szerencsés az, aki életében legalább egy ilyen emberrel találkozik, akitől ellesheti, megtanulhatja, merre és miért arra menjen az életében.

Aki rávilágít, hogy a semmiből nem lesz semmi, aki megérteti, hogy a kudarc is hasznos dolog, lehetőség a tanulásra, hogy mindenki, aki valamiben sikeres lett, az hosszú utat járt be, sok buktatóval, rengeteg türelemmel és még több kitartással.

Hiszem, hogy minden perc és minden megosztott pozitív gondolat, inspiratív élmény segíti gyermekeinket az úton akár kiskorukban, akár felnőtt életük során. Ha megkapják ezt az eszközkészletet, ha jó példával járunk elöl, ha látnak minket elbukni és felállni, látnak minket küzdeni és végül győzni, akkor bármit hozhat az életük, azt a javukra tudják fordítani.

Erősek lesznek, legyőzhetetlenek.

Figyeljetek oda, mit írtok a lapokra!

- alf -

 
Vissza Ez a cikk nem kommentelhető

2949bba0b6b358e7436988f44de56f8b18215df7

Írj nekünk!

Impresszum:

Oldalunk helyes működéséhez cookie-kat (apró információkat) tárolunk gépeden. Adatvédelmi irányelveinkről és cookie policynkról itt olvashatsz. Értem