` Funlife
Hiba!
Ez lesz az alert
Hiba!
Ez lesz az alert
Kinesio tape

Kineziológiai tapasz és masszázs

 Vissza

Utolérhetetlen, de a Funlife-nál elérhető. Sokan csak úgy ismerik, mint csodaszer, színes szalag, sportolási divatkellék… De mi is ez valójában?

Mielőtt masszázsra és tapaszolásra jelentkeznél, olvass róla, hogy mit is kell tudni erről az egyre népszerűbb eljárásról, mi az élettani hatása és mikor érdemes alkalmazni.

Tapasztalt masszőrünk várja hívásodat, akár kérdéseiddel, akár időpont egyeztetés céljából!

Kineziológia a szó jelentése: kinézis = mozgás, logosz = tudomány.
A mozgás (változás), az állandóan változó környezethez való alkalmazkodás az élet lényeges jellemzője. Ahol ez blokkolva van, ott felborul az egyensúly, erre testi-lelki problémák hívják fel a figyelmünket. Ezeknek a blokkoknak a felderítését és oldását célozza meg a kineziológia.

A kinesio tape (ejtsd: kinezio tép) – vagy másképpen kineziológiai tapasz, kineziológiai szalag– Dr. Kenzo Kase, japán kiropraktőr és orvos által a 70-es években kifejlesztett, az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas ragasztószalag. Páciensei számára egy új, az alapterápiát kiegészítő módszert keresett. Célja a hagyományos kiropraktőri kezelés negatív hatásainak csökkentése volt. Remélte, hogy talál kapcsolatot a fájdalomcsökkentés és a tape felhelyezése között. A kinesio-tapinghez egy speciális ragasztószalagot készítetett.

A kinesio-taping módszer a test öngyógyító képességének aktivizációján alapul a kineziológia alkalmazása által. Sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered. Az ízületi problémákat gyakran az ízület körül kialakult izomdysbalance (izmok egyoldalú aktivitásából következő izom asszimetria) váltja ki, melyet az ellenoldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő. Gyors izomtúlfeszítések rendszerint természetes védő kontrakciós reflexhez vezetnek. Ennek eredményei a sérülések. Dr. Kenzo ezek alapján fejlesztette ki a kinesio-taping módszer alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így előmozdítsa az öngyógyítást.

A kinesio tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer. Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet vele elérni.

Mi is az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy gyógyászati segédeszközként használt rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

Miért ilyen népszerű?

 • - Gyors segítséget nyújt a fájdalomcsillapításban, lerövidíti a gyógyulási időszakot
 • - Széleskörűen felhasználható
 • - Biztonságos öngyógyítási módszer, semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz
 • - Bőrbarát, légáteresztő anyagból készült, a bőr szabadon lélegezhet, bőrirritációt nem okoz
 • - Rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban
 • - Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós

Hogyan hat?

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A kinesio tape gyors és hatékony segítség, húzódásokra, gerincfájdalmakra, különböző ízületi problémákra, de alkalmas az immunserkentésre, gyulladáscsökkentésre és a vér- és nyirokkeringés fokozására is.

A szalag megfelelő felragasztásával – a problémától függőenstabillá tehetjük az ízületet, segíthetjük a fájdalmas ízület körüli izmok munkáját, növelhetjük az ízületi mozgásterjedelmet, így elkerülhetjük a problémák kialakulását egy verseny előtt, de kezelhetjük is a már esetlegesen fennálló panaszokat. Ugyan engedi az izmot mozogni, ám egy rögzített mozgásmintát biztosít, amivel elkerülhető az adott izomrész (ismételt) túlterhelése, így segítve a helyreállító folyamatokat. Akár részlegesen szakadt izmok esetén is segítség lehet a gyógyuláshoz.

Ráadásul a kineziológiai szalag bőrre gyakorolt hatására az agy is speciális ingert kap, amelynek segítségével a regeneráció is gyorsul.

Milyen jótékony hatásai lehetnek?

 • - A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik
 • - Javul a vérkeringés
 • - Csökken a fájdalom
 • - Stabilizálja az izmokat, ízületeket
 • - Tehermentesíti a sérült szöveteket
 • - Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását

A tapaszok szakszerű felhelyezése rendkívül fontos, hiszen ettől függ, hogy a kívánt hatást el tudjuk-e érni, ezért a felhelyezéshez taping módszerekben jártas terapeuta segítsége javasolt. A rosszul felhelyezett tapasz az állapot romlását, fájdalmas izomműködést is eredményezhet!

A kinesio tape a bőrhöz hasonló elasztikussággal rendelkezik, nem mereven rögzít, mint egy hétköznapi ragasztócsík. Speciális szálirányai és anyaga biztosítják a megfelelő hatást. A mozgásban nem akadályoz és anyagának köszönhetően a bőr természetes légzését is engedi.

A kinesiológiai szalaggal lehet tusolni, mosakodni, mivellégáteresztő és többnyire könnyen száradó tulajdonságú termékek. Jó minőségű kineziológiai tapaszok esetében a bőr kellő megtisztítása esetén hosszú ideig fent kell maradnia a tapaszoknak. A bőrtisztításával hosszabb ideig viselhető a kineziológiai szalag.

A szalag eltávolítása

Viszonylag fájdalommentesen eltávolítható, ha a kinesiologiai szalag nedves – pl. a zuhany alatt. Eközben a bőrt megfeszítjük és a kineziológiai szalagot a szőrzet növekedésének irányába lehúzzuk.

Fontos, hogy vásárlás esetén ne hagyjuk magunkat félrevezetni, ugyanis az egy árkategóriába tartozó termékek hasonló minőséget képviselnek.

Mi a különbség a színek között?

A különböző színű tapaszok anyagukban megegyeznek, egyformán elasztikusak és tartósak. A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki állapotunkat és egészségi állapotunkat is képesek jótékonyan befolyásolni.

Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Kék — Nyugalom: Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.
Fekete — Erő: Fokozza a piros és a kék szín hatását.
Bézs — Semleges: Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín.
Pink — Lazítás: Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.
Narancs — Serkentés: Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét.
Vörös — Aktivitás: Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizáló hatású, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén kifejezetten ajánlott, gyulladás esetén azonban inkább válasszunk a hideg színek közül.
Lila — Kiegyenlítődés: Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.
Zöld — Harmónia: Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.
Citromsárga — Élénkítés: A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a rheumára valamint az ízületi gyulladásra.
Fehér — Tisztaság: A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.

Milyen anyagból készült a tapasz?

A szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, vastagsága is nagyjából a bőr epidermális rétegével azonos, így a tapasz súlya nem okoz “felesleges” ingert. Nyújthatósága szintén megegyezik az emberi bőr rugalmasságával, emiatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban. 100%-ban pamutszálakból készül, bőrbarát, légáteresztő. Nem tartalmaz hatóanyagot, a bőr számára semleges hatású, bőrirritációt nem okoz. Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós.

Van-e mellékhatása a kineziológiai tapasznak?

A kineziológiai szalag használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következőket figyelembe kell venni kineziológiai szalag használata esetén.

Nem ajánlott:

 • - nyílt sebekre
 • - még meg nem gyógyult hegekre
 • - ismert akril-allergia esetén, mivel akril ragasztó réteggel rendelkezik
 • - pikkelysömör esetén
 • - terhesség első három hónapjában
 • - kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) környékén
 • - amennyiben szívbeteg és viszketési ingerrel, illetve csalánkiütéssel reagál a kineziológiai szalagra
 • - amennyiben a tapasz felrakás után 1 napon belül bőr irritációt, viszketést okoz

Időpont egyeztetés:

Csobánki Péter
gyógymasszőr
+36304194051 (igény esetén házhoz megy)
 

  Vissza

Írj nekünk!

Impresszum:

Oldalunk helyes működéséhez cookie-kat (apró információkat) tárolunk gépeden. Adatvédelmi irányelveinkről és cookie policynkról itt olvashatsz. Értem